13 de juny 2008

El Boss s'apropa

'El fenomen Springsteen: parlen els fans catalans'


L'arribada del Boss a casa nostra, per enèsima vegada, ja escalfa motors. Tres perioistes catalans, que es van conèixer a la facultat, presentaran el dimecres 18 de juny al FNAC-Triangle de Plaça Catalunya, BCN, a les 19.30 h., el llibre 'El fenomen Springsteen: parlen els fans catalans'. Jordi Bianciotto, Mar Cortès i Josep Antoni Vilar, fans incondicionals del de Freehold (New Jersey), han fet un llibre de fans per a fans. Un llibre que si t'agrada el Boss, si és algú a la teva vida, no pots para de llegir fins a acabar. I a més, hi coincideixes en la majoria de les opinions, tot i que algunes les expressaries d'una altra manera o hi posaries la teva cançó.

Són fans de l'Springsteen, però no són malalts caça-autògrafs. Són malalts del Boss, però no necis: per què BCN és la més especial? Això es posa en dubte com a mínim. Objectiu i molt barceloní en el recull d'opinions (per a tots els gustos i colors, amb més gràcia i diplomàcia que no pas contundència), 'El fenomen Springsteen: parlen els fans catalans' és un apassionant repàs al carisma d'Springsteen i molt especialment la seva relació amb Barcelona i els que es consideren seguidors seus. 

Quin seguidor del Boss no s'ha deixat un munt de diners per veure'l (diga-li entrades, diga-li desplaçament); no ha fet bogeries pròpies de teenagers (corrent per BCN a la recerca d'entrades per veure'l al Tivoli perquè es va anunciar per ràdio el lloc on es posaven a la venda... en aquell mateix moment!!!); no ha criticat la Patti Scialfa fent-la responsable del suposat distanciament del Boss l'E Street Band; no ha assegurat que ha escoltat una cançó seva en un moment determinat i gairebé l'ha salvat la vida del bon rotllo que li ha donat; no l'ha defensat a mort com a noi de amb consciència de classe (que la tindrà, però d'obrer o proletariat gens de gens)... i així un llarg etcètera. Potser 'dibuixant' un Bruce més com a un li agrada veure'l que no pas el 'real'. Ben pocs en saben moltes lletres, el punt fort d'Springsteen, perquè reconeguem el nostre problema amb l'anglès... 

I tot això aquest llibre és capaç de destilar-ho, amb subtilesa i objectivitat.  A l'estil més semblant al reality televisiu, els autors escriuen ben poc. El mèrit és en l'elecció i en l'edició de 'talls' entre tantes i tantes opinions. I com els enganxen. Fins i tot el Bruce 'fliparia' (o fliparà) llegint-lo i copçant, plana a plana, quantes emocions és capaç de generar. 

Per últim, 'm'ha semblat' llegir a algun lloc el tema de perquè és en català, i no en castellà, i si es farà en castellà, i etc etc. Només dir-lis que perquè no li demanen al Boss, doncs, que canti en castellà, per exemple? Ja n'hi ha prou.

'El fenomen Springsteen: parlen els fans catalans'
Editorial Ara llibres. Barcelona, 2008. Pàgines: 148. ISBN: 978-84-92406-66-1. Preu: 16,95 €